Navigate / search

Simptomul WITCHES’BROOM sau Matura Vrajitoarei la Paulownia

Planul de afaceri Paulownia

Garantia Paulownia Development

Comanda online Paulownia Tomentosa

Simptomul WITCHES’BROOM sau Matura Vrajitoarei la PAULOWNIA

Denumita stiintific Taphrina institiae, boala Matura Vrajitoarei este cel mai periculos fenomen cu care se confrunta plantatiile de Paulownia din China, America de Nord si Europa. Pe termen scurt, aceasta nu poate fi inlaturata, efectele pe care le produce asupra arborilor infestati fiind devastatoare tinand cont de finalitatea investitiei: vanzarea unei cherestele de cea mai buna calitate.

Masurile de prevenire ale bolilor in general si a Maturii Vrajitoarei in special se iau inca din perioada de germinare. Fie ca inmultirea se face prin insamantare, fie prin procedeul de imbutasire, pepiniera, sera sau solarul in care au loc aceste operatii trebuie ferite de riscul raspandirii acestei boli prin folosirea EXCLUSIVA a unui amestec de turba, perlita si vermiculita in cantitate egala. Orice bucati de radacina taiate din arborele mama (chiar daca cunoastem provenienta si specia acestuia) care au urme de pamant constituie un risc si o sursa de infectie a intregii pepiniere.

Cea mai importanta arma de care dispune aceasta boala este inexistenta unui simptom in perioada de germinare.
Dupa plantarea in camp simptomele apar pe tulpini, ramuri, frunze, flori si radacini si variaza in functie de specia gazda; se caracterizeaza printr-o proliferare a mugurilor care incoltesc in numar mare pe noile ramuri in actualul sezon, muguri care vor cauza producerea de ramuri secundare si tertiare. Frunzele de pe ramurile infectate sunt mici, galbui si subtiri. Ramurile proliferate sunt intotdeauna fragile, inguste si au internoduri scurte, care seamana cu o matura. Mai tarziu, simptomul maturii apare de-a lungul intregii coroane a arborelui ceea ce duce la obtinerea unor flori (si implicit seminte) sterile. Radacinile infectate sunt subdezvoltate si decolorate de necroza. Copacii infectati germineaza in primavara anului viitor, mugurii se dezvolta la aproximativ 10 cm deasupra solului dupa care vor muri.

Pentru a impiedica aparitia bolilor in general si a Maturii Vrajitoarei in special, Paulownia Development a dezvoltat o strategie integrata de gestionare a bolilor care implica stabilirea unor reguli intene foarte stricte in cadrul pepinierei, utilizarea unei varietati de Paulownia A CAREI PROVENIENTA SE CUNOASTE SI ESTE CERTIFICATA, observarea permanenta a cresterii unor puieti sanatosi precum si controlul vectorial.

Matura Vrajitoarei este o boala care nu se transmite prin seminte de la o generatie la alta, astfel incat recomandam utilizarea de puieti inmultiti prin acest procedeu in cazul inmultirii unei SPECII de Paulownia. Daca se doreste inmultirea prin insamantare a unei CLONE sau a unui HIBRID de Paulownia, calitatile genetice ale parintilor nu mai sunt garantate decat in proportie de cel mult 70%, acesta fiind motivul pentru care aceste varietati se inmultesc prin butasi; bucatile de radacina vor transmite mai departe boala in situatia in care planta “mama” a fost infectata.

Susceptibilitatea la boala Matura Vrajitoarei variaza in functie de diferitele specii de Paulownia: Elongata si Catalpifolia sunt speciile cele mai sensibile, Fortunei, Tomentosa si Fargesi sunt moderat sensibile. Selectarea unei varietati cat mai rezistente atat din punct de vedere al tolerantei la temperaturile joase cat si sub aspectul sensibilitatii la boala Matura Vrajitoarei a fost si este obiecticul numarul unu al societatii Paulownia Development.

Leave a comment

name*

email* (not published)

website