Navigate / search

Comanda online Paulownia, varietatea Tomentosa x Fortunei
Planul de afaceri Paulownia

Garantia Paulownia Development

“Paulownia este una dintre putinele oportunitati de afaceri in care poti sa obtii foarte mult investind putin. Alaturi de efectuarea la timp a operatiilor de intretinere, ceea ce face diferenta este gasirea partenerului de incredere. Recomand Paulownia Development deoarece este o companie administrata de oameni responsabili si seriosi, interesati nu doar de succesul parteneriatului ci si de satisfactia clientilor.”

– Decebal Leonard Marin, managing partner, Corporate Dynamics

Paulownia, varietatea Tomentosa x Fortunei – ISTORIC SI ORIGINI

Paulownia, varietatea Tomentosa x Fortunei provine din familia de plante Paulowniaceae de origine asiatica, nativa din China, dar cultivata masiv si in Vietnam, Japonia si Koreea.
Original, denumirea sa a fost de Pavlovnia, in onoarea reginei Anna Pavlovna a Olandei, fiica tarului Paul I al Rusiei. Din acest motiv mai este numit si “Copacul Printesei”.
Este popular in tara sa nativa, China datorita utilizarii sale pentru impadurire, plantarea pe marginile drumurilor si pentru proprietatile sale decorative.
In Romania, desi cunoscut, copacul minune inca nu a ajuns sa fie suficient mediatizat pentru potentialul sau economic sau pentru propritatile spectaculoase ale lemnului sau.

CARACTERISTICI

Familia de plante Paulowniaceae cuprinde numeroase soiuri, insa datorita selectiei artificiale s-au obtinut specii tot mai performante pentru nevoile oamenilor.
In ultimele decenii au avut loc cercetari de laborator care au avut ca scop final modificarea genetica a semintei de Paulownia, astfel incat aceasta nu doar sa supravietuiasca, dar sa isi si pastreze ritmul de crestere si calitatile in conditiile iernilor geroase si a verilor secetoase, cu temperaturi tot mai ridicate intalnite in tara noastra. Specialistii au ajuns la concluzia ca singura specie de Paulownia care face fata diferentelor mari de temperatura de la un anotimp la altul (-30 pana la +45 grade Celsius) fara a-si pierde calitatile si fara a-si incetini ritmul de crestere este Paulownia, varietatea Tomentosa x Fortunei.

Paulownia, varietatea Tomentosa x Fortunei este un copac foios ce poate atinge o inaltime de 30m la maturitate, cu frunze mari in forma de inima si un diametru in sectiune de pana la 80 cm. Florile apar primavara, avand o corola mov tubulara, iar fructul este o capsula uscata, maro continand mii de seminte.
Creste foarte bine intr-o varietate de soluri, ideale fiind terenurile umede, bine drenate si mediu argiloase.

Trunchiul principal este vertical avand ramuri care cresc sub un unghi de 45-60 grade fata de tulpina, iar latimea coroanei bogate poate ajunge la peste 8m. Lemnul sau este de culoare deschisa, cu o granulatie fina si foarte usor, rezistent la contorsionare.
Este recunoscut mondial datorita cresterii sale rapide, de aproximativ 4-5 m pe an, dar si datorita faptului ca se regenereaza din propria tulpina, dupa fiecare taiere un nou vlastar luand locul trunchiului taiat.

Un alt avantaj al copacului Paulownia, varietatea Tomentosa x Fortunei il reprezinta rezistenta sa la temperaturi scazute de pana la -30 grade dar si la temperaturi ridicate de +45 grade. Este singura specie de Paulownia care rezista la diferente atat de mari de temperatura de la un sezon la altul, acesta este si motivul pentru care specialistii nostri nu recomanda plantarea altor specii de Paulownia in Romania. Chiar daca alte varietati vor supravietui si rezista conditiilor vitrege intalnite mai ales iarna la noi in tara, ritmul de crestere (care este in cele din urma ratiunea de la care pornim aceasta investitie) dar si calitatea lemnului obtinut vor avea mult de suferit.

Paulownia, varietatea Tomentosa x Fortunei reprezinta echilibrul care compenseaza atat pentru necesitatea de carbon, impadurirea terenurilor dar si necesitatea lemnului, fiind un copac uimitor care furnizeaza cherestea, combustibil dar care indeplineste totodata cerintele secolului 21 de rezolvare a problemelor ecologice.

INGRIJIREA PLANTATIEI PAULOWNIA

In cazul in care se doreste cultivarea arborilor de Paulownia, varietatea Tomentosa x Fortunei pentru lemn – pentru a obtine tulpini drepte, lungi, inca din primii 2-3 ani de crestere – este esentiala respectarea unor cerinte care tin de cultivarea speciei in acest scop. Pe scurt, ar fi următoarele:

 • Alegerea locului pentru infiintarea plantatiei de Paulownia presupune identificarea unui teren cu o expozitie insorita (SE, S, SV), cu sol bine drenat, cu o usoara panta. Se va tine cont de faptul ca aceasta specie prefera situri ferite de vanturile reci din timpul iernii;
 • Terenul destinat cultivarii va fi arat profund (35-40 cm) si apoi frezat cu freza rotativa. Aplicarea unor ingrasaminte chimice (NPK 14:10:20 sau 12:10:18) ca fertilizare de baza este desigur recomandata;
 • Formarea terenului in straturi inaltate (biloane) este optionala, dar prezinta avantaje, cum ar fi: un mai bun drenaj, asigurarea unei adancimi mai mari a stratului de sol pentru radacina, si incalzirea mai rapida a solului primavara devreme. Daca aveti un sol bine drenat, luto-nisipos, intr-o zona cu desprimavarare timpurie, nu este nevoie de straturi inaltate;
 • Plantarea puietilor se face in randuri drepte, la distante de 4 m intre plante pe rand. Perioada ideala pentru plantare este primavara, dupa ultimele ingheturi, astfel incat planta sa apuce sa isi formeze o radacina lignifiata cat mai puternica pe intreg parcursul primaverii, verii si al toamnei. In luna noiembrie, odata cu aparitia primelor semne de bruma, arborele nostru va intra intr-o perioada de repaos vegetativ, frunzele se vor usca, iar intreaga tulpina va fi taiata de la baza. Oricat de drastic pare acest procedeu (planta va avea aprox 4 m la acel moment) este imperativ sa il urmam deoarece prin el se urmareste fortarea radacinii pivotante a plantei de a se dezvolta cat mai rapid. Acest lucru va ajuta planta in primavara urmatoare sa se hraneasca singura, radacina ei ajungand deja la sistemul de ape subterane existent in sol.
 • Inainte de plantare, este bine sa va asigurati ca rezerva de apa din sol este suficienta. Daca solul este prea uscat, mai ales in profunzime, se recomanda o udare (irigare) de aprovizionare, cu cel putin 200-250 m3 apa/ha (20-25 l/m2), cu 24-48 ore inainte de momentul plantarii. Rezerva de apa din sol, la momentul plantarii, este un aspect critic al reusitei unei plantatii de Paulownia;
 • Dupa plantare, aprovizionarea constanta cu apa este de asemenea o problema esentiala. Modalitatea recomandata de udare este irigatia prin picurare, realizata cu ajutorul benzilor (sau conductelor) de picurare. Asa cum am mai afirmat, multi dintre investitorii Romani prefera sa exploateze avantajele oferite de zonele rurale din tara noastra si anume cheltuielile reduse cu forta de munca comparativ cu alte state europene. Pentru reducerea costurilor, in functie de suprafata plantatiei de Paulownia, varietatea Tomentosa x Fortunei putem opta si pentru irigarea mobila, cu ajutorul cisternei cu apa, a tractorului cu remorca sau chiar a carutei.
  Regimul sustinut de udare, coroborat cu fertilizarea faziala, asigura obtinerea unui regim de crestere sustinut, mai ales in primele faze de vegetatie. Paulownia, varietatea Tomentosa x Fortunei prefera inunudari de 2 ori pe saptamana (cu minim 10 l/planta), in primele luni de la plantare. Acest tip de udare (abundent) este preferabil decat udari scurte si frecvente. Dupa primele saptamani, planta are in continuare nevoie de apa: plantatia de Paulownia, varietatea Tomentosa x Fortunei va avea un ritm de crestere proportional cu cantitatea de apa pe care o va primi!
 • Ca masuri de cultivare, solul se va mentine curat de buruieni, prin prasile sau cu ajutorul erbicidelor. Este foarte importanta mentinerea solului curat de buruieni, mai ales in primul an de vegetatie (datorita concurentei fata de resursele de apa si nutrienti). Daca solul este curat, o prasila superficiala (2-5 cm) aplicata lunar este suficienta;
 • In anii urmatori, dupa dezvoltarea sistemului radicular propriu, cantitatea de apa poate sa scada, fiind necesara irigarea culturii doar in episoadele foarte secetoase.
 • Recoltarea copacilor incepe dupa 3-4 ani in functie de scopul pentru care s-a plantat Paulownia, varietatea Tomentosa x Fortunei si conditiile de crestere, insa datorita vitezei mari de dezvoltare, culturile destinate biomasei se pot recolta periodic, la intervale foarte mici. Datorita faptului ca in tara noastra iernile sunt mai lungi, iar temperaturile scazule le intalnim inca din luna noiembrie si se mentin si in lunile martie-aprilie, specialistii recomanda ca in Romania taierea copacilor de Paulownia, varietatea Tomentosa x Fortunei cultivati pentru cherestea sa se efectueze odata la 4 ani, cu exceptia primului ciclu de taiere, care este indicat a fi de 5 ani. Pentru a ajunge la un diametru de 25-30 cm, arborii de Paulownia au nevoie de o perioada totala de vegetatie de 30 de luni, indiferent de specie sau locul plantarii. In Romania, nici o varietate de Paulownia nu vegeteaza mai mult de 6 luni pe an, din noiembrie pana in aprilie inclusiv arborii de Paulownia, indiferent de specie sau varsta, in orice tara care are clima Romaniei, sunt in perioada de repaos vegetativ, astfel incat cel mai obiectiv termen pana la prima taiere este de 5 ani.
 • Taierea arborilor se va face de la nivelul solului, iar un alt copac va creste din aceasi radacina. Procesul poate fi repetat de mai multe ori pe perioada de viata a copacului, iar un copac Paulownia, varietatea Tomentosa x Fortunei sanatos poate ajunge sa traiasca intre 80 si 100 de ani.

In cazul Paulownia, varietatea Tomentosa x Fortunei cultivati pentru cherestea, dupa 3-4 cicluri de taiere (aprox 15 ani) plantatia trebuie sa fie reinnoita cu puieti tineri, deoarece atat calitatea materialului lemnos dar mai ales ritmul de crestere a copacilor plantati initial vor scadea.


Comanda acum puieti certificati Paulownia, varietatea Tomentosa x Fortunei