Navigate / search

Comanda online Paulownia, varietatea Tomentosa x Fortunei
Planul de afaceri Paulownia

Garantia Paulownia Development

“Plantatia de Paulownia se bucura in aceste vremuri de un interes in continua crestere pe intreg continentul european.
Daca in urma cu sute de ani chinezii plantau acest arbore aproape in totalitate in scop ornamental, defrisarile masive care au avut loc in ultimele doua decenii, dezvoltarea industriilor prelucratoare a lemnului, crestea cererii de cherestea, aparitia si dezvoltarea a tot mai multor centrale care folosesc biomasa pentru producerea energiei electrice precum si crestea accelerata a pretului lemnului transforma fiecare plantatie de Paulownia intr-o adevarata mina de aur pentru proprietarul sau.
Am cunoscut personal echipa Paulownia Development si o recomand cu caldura fiecarui potential investitor din Romania!”

– Gheri Roberto, administrator,
Ghery Vivai Piante, Italia

Paulownia Development ofera clientilor sai:

  • Puieti de Paulownia (exclusiv varietatea Tomentosa x Fortunei)
  • Serviciile complete de plantare a acestora
  • Informatiile necesare ingrijirii ulterioare a culturii
  • Posibilitatea asocierii cu alti producatori de cherestea si biomasa obtinuta din Paulownia, varietatea Tomentosa x Fortunei pentru a dobandi cel mai bun pret la momentul vanzarii masei lemnoase.

Indiferent de tipul terenului pe care il detineti, de suprafata sau orientarea acestuia, inainte de plantarea puietilor de Paulownia, varietatea Tomentosa x Fortunei pamantul trebuie arat si discuit, activitati care revin in sarcina proprietarului.
Referitor la acest aspect am intalnit diferite opinii, unii considerand chiar inutile aceste operatiuni, insa specialistii Paulownia Development sunt de parere ca numai in conditiile respectarii fiecarei reguli, fiecarui detaliu in ceea ce priveste plantarea si ingrijirea Paulownia, varietatea Tomentosa x Fortunei vom obtine atat o cherestea de cea mai buna calitate cat si o cantitate insemnata de biomasa. In plus, din punct de vedere al rentabilitatii, este foarte important pentru noi sa obtinem o plantatie matura pe care sa o taiem in cel mult 4 ani, nu in 6 sau 7.

Tocmai din acest motiv dam o deosebita importanta fiecarui aspect cuprins in procesul de crestere al semintei de Paulownia, varietatea Tomentosa x Fortunei pana in punctul in care devine masa lemnoasa.
Singurele atributii care ii revin proprietarului sunt pregatirea terenului si asigurarea permanenta a irigarii plantelor pentru o perioada de 10 saptamani. Nu e obligatoriu sa fie un sistem profesional de irigatii; tinand cont ca majoritatea terenurilor se afla in zone rurale, unde costul legat de apa si forta de munca este relativ mic, in functie de suprafata plantata, de forma acesteia de relief, de accesibilitate se poate opta pentru varianta (mai rudimentara, e drept, insa foarte ieftina) irigarii mobile, dintr-un rezervor de apa de 1 pana la 2 mc transportat printre randurile de Paulownia cu caruta sau tractor.

Serviciile profesionale de cultivare si plantare oferite de Paulownia Development, servicii care iau in considerare fiecare factor de risc si care respecta exigentele impuse de specialistii silvicultori si de profesorii USAMV Cluj, coroborate cu implicarea proprietarului in pregatirea prealabila a terenului si irigarea plantelor vor garanta succesul investitiei.

Paulownia Development ofera garantia fiecarei plante in parte, insa numai in conditiile respectarii de catre propietar a unei irigari corespunzatoare a intregii plantatii pentru o perioada de 10 saptamani.

Importanta de a opta pentru serviciile complete de plantare oferite de Paulownia Development

Exista 17 specii cunoscute de Paulownia care se cultiva de mii de ani in diverse zone de pe mapamond, cu o gama larga de obiceiuri de crestere si performante. Putine dintre ele sunt insa eficiente sub aspect comercial si doar o parte din indivizii din cadrul acestor specii sunt inalti, drepti, arbori cu crestere rapida. Un soi care creste bine în primul an nu inseamna ca isi va mentine acest ritm si ulterior, ar putea sa nu atinga niciodata caracteristicile comerciale ale unui arbore Paulownia matur. Distribuitorii si colaboratorii nostri au demonstrat in urma cercetarilor faptul ca avem nevoie de cel putin 2-3 ani de crestere pentru a ne asigura ca acest arbore care se dezvolta rapid inca de la o varsta timpurie ne va oferi in timp, la fiecar ciclu de taiere, un bustean corespunzator asteptarilor noastre atat din punct de vedere calitativ cat si cantitativ.

Ca si orice domeniu care a cunoscut o expansiune asemanatoare, Paulownia a avut de suferit din cauza propagarii pe scara larga a soiurilor inferioare. La inceputul anilor 2000, cand Paulownia devenea tot mai popular in Europa, cei mai importati furnizori din Spania si Italia foloseau loturi mici de rasaduri pentru aprovizionare obtinute din polenizare libera. Foarte putini au continuat sa mentina liniile originale, pure, in vederea distributiei. Pentru a avea garantia performantei, este imperativ necesara cunoasterea provenientei puietilor; plantarea arbustilor de Paulownia din butasi, radacina, tesuturi (clone) sau din semintele unor arbori care au ajuns la maturitate sexuala (10-15 ani de la plantare) dar care au crescut aleator sau au fost cultivati in scopuri ornamentale presupune o investitie cu un randament incert, ineficienta si desigur, nerecomandata.

In scopul de a asigura succesul fiecarei investitii in plantaia de Paulownia, in urma cercetarilor si comparatiilor intre numeroasele varietati de specii, tinand cont de modificarile genetice la care a fost supus aceast arbust, de conditiile meteorologice si de relief din Romania precum si de scopul final urmarit de investitori si anume obtinerea unui material lemnos de cea mai buna calitate intr-un interval scurt de timp, Paulownia Development a accesat materialul original de Paulownia, varietatea Tomentosa x Fortunei modificat genetic doar pentru a supravietui iernilor geroase intalnite in tara noastra.

Chiar daca la inceput, cand luati decizia de a planta Paulownia, provenienta plantelor, diferenta de performanta in ceea ce priveste ritmul de crestere al acestora sau calitatea lemnului nu par cele ma importante criterii sau aspecte de luat in considerare, mai tarziu, la momentul exploatarii materialului lemnos obtinut, veti realiza importanta alegerii unui partener care ia in considerare cel mai mic detaliu in vederea eficientizarii la maxim a investitiei dumneavoastra. De exemplu, o diferenta de 2 cm in diametrul trunchiului, de la 39 la 41 cm, valoreaza cu 50 EUR mai mult pentru fiecare metru liniar de bustean. Totodata, datorita necesitatilor celor care prelucreaza materialul lemnos, a costurilor de taiere, manipulare, depozitare si transport, un copac cu un diametru de 30 cm in sectiune este mai valoros cu peste 50% decat unul cu un diametru cu doar 15% mai putin, adica 25 cm.

In concluzie, chiar si o diferenta minora de selectie a puietilor care urmeaza a fi plantati poate contribui intr-un mod covarsitor la obtinerea ratei de succes prognozata initial. Mai jos avem un exemplu elocvent in acest sens: in stanga este un rand de Paulownia, varietatea Tomentosa x Fortunei certificata Paulownia Development, iar in dreapta Paulownia ordinara, obtinuta din seminte si puieti fara certificat de provenienta. Plantele au fost crescute in conditii identice si au toate varsta de 15 luni.


Comanda acum puieti certificati Paulownia, varietatea Tomentosa x Fortunei